Avrupa’da Banka Birleşmeleri Hız Kazanıyor

Yayınlanma Tarihi:

Paylaş:

Avrupa’da banka birleşmeleri yeniden gündemde. İtalya’nın köklü bankalarından UniCredit, Almanya’nın ikinci büyük bankası Commerzbank’tan hisse alarak finans sektöründe yankı uyandırdı. Bu hamle, Avrupa bankalarının Amerika ve Asya’daki devlerle rekabet edebilmek için yeniden güç birliği yapma isteğini öne çıkarıyor. UniCredit’in CEO’su Andrea Orcel’in yönettiği bu stratejik hareket, Avrupa’da bankacılık sektöründeki yeni birleşme dalgasının ilk sinyallerinden biri olarak değerlendiriliyor.

2007’den Sonra Gelen İlk Büyük Uluslararası Birleşme Hamlesi

Son büyük çaplı birleşme denemesi 2007’de gerçekleşmiş, ancak sonuçsuz kalmıştı. 2008 mali krizinden bu yana Avrupa’daki büyük bankalar sağlıklı bilançolarını toparlamaya odaklandı ve birleşmeler ikinci plana itildi. Fakat, yükselen faizler ve daha sağlam mali yapılar sayesinde Avrupa bankaları yeniden birleşme olanaklarını değerlendirmeye başladı. “Artan faizler sayesinde kıtadaki birçok bankanın kârları kayda değer oranda arttı. Daha sağlıklı bilançolar ve sağlam sermaye seviyeleri sayesinde rakiplerini kendi bünyelerine katabilecek duruma geldiler.”

UniCredit ve Commerzbank İş Birliği Avrupa Finans Sektörünü Hareketlendirdi

UniCredit, Commerzbank’tan %9 oranında hisse satın alarak Almanya’nın finans merkezinde geniş yankı uyandıran bir girişime imza attı. Almanya’da 2008 mali krizinde devlet tarafından kurtarılan Commerzbank’ın en büyük hissedarı haline gelmeye hazırlanan UniCredit, Avrupa Merkez Bankası’ndan onay alması halinde bu hissesini %21’e çıkarabilecek. Bankalar arasında tam birleşme söz konusu olmasa da, bu adım “Avrupa bankaları arasındaki anlaşmaların yeniden gündeme geldiğinin en son ve en dikkat çekici göstergesi.”

Avrupa’nın Finans Sektöründeki Rekabet Gücünü Arttırma Çabaları

Avrupa’daki siyasetçiler ve politika yapıcılar, Amerika ve Asya bankalarına karşı rekabet edebilmek için Avrupa bankalarının daha büyük yapılara kavuşması gerektiğini vurguluyor. 1.7 trilyon dolarlık Norveç petrol fonunun CEO’su Nicolai Tangen de “kıtanın dünyada ağırlığa sahip daha fazla finans kurumuna ihtiyacı var” diyerek bu görüşü destekliyor.

Artan Faiz Marjları ve Sağlam Bilançolar Birleşmelere Yol Açıyor

Merkez bankalarının faiz artırımları Avrupa bankalarının kârını artırarak birleşmeleri teşvik etti. Bankalar, kredi faiz oranlarındaki artışla bilançolarını güçlendirdi ve satın alma fırsatlarını değerlendirmeye başladı. Sadece yurtiçi değil, sınır ötesi birleşmelerin de gündemde olduğu bu dönemde “Dealogic verilerine göre bu yılın ikinci çeyreğinde Avrupa bankaları arasında açıklanan birleşmelerin değeri 13.8 milyar euro’yu buldu. 2010’un üçüncü çeyreğinden beri bu seviyelere çıkılmamıştı.”

Yurtiçi ve Sınır Aşan Banka Birleşmelerinde Beklenen Artış

Avrupa Merkez Bankası analizlerine göre, Avrupa’da gerçekleşen birleşmelerin çoğunluğu yerel bankalar arasında gerçekleşiyor. Ancak, sınır aşan birleşmelere de sıcak bakılıyor. Politik ve ekonomik baskılarla birlikte birleşmelerin hızlanacağı düşünülüyor. Sektör uzmanlarından Justin Bisseker’e göre, “sektörde gelir baskısı şiddetlendikçe kârlılığı artırmak için çok sayıda birleşme ve satın alma göreceğiz.”

Haberin devamını mansetim.com’da okuyabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İLGİLİ İÇERİKLER

“Yüzde 30’un Üzerindeki Asgari Ücret Zammı İstihdamı Tehlikeye Atar”

Bloomberg HT’de katıldığı yayında Fayat, asgari ücrette yapılacak artışın dengeli olması gerektiğini savunarak, yüksek zam oranlarının işletmeleri zor...

KOBİ’lerin kredi riski büyüyor

Küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) Türkiye ekonomisinde kritik bir yere sahip olsa da, son dönemde krediye erişimde...

Memur ve Emeklilere Ne Kadar Zam Yapılacak?

Milyonlarca memur ve emeklinin merakla beklediği zamlı maaşlar için geri sayım başladı. TÜİK, 3 Temmuz'da haziran ayı enflasyon...

Küresel ham çelik üretimi kasımda yüzde 3,3 arttı

Küresel ham çelik üretimi kasımda yüzde 3,3 artış gösterdi.