Fındık ihracatında hedef büyük: Sezon sonunda 2,5 milyar dolarlık gelir bekleniyor

2024-2025 fındık ihracat sezonunda Türkiye, 320 bin ton satış ve 2,5 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyor. Özellikle Kuzey Afrika ülkelerine yapılan ihracattaki artış dikkat çekiyor.

Yayınlanma Tarihi:

Türkiye’nin stratejik tarım ürünlerinden biri olan fındıkta ihracat hız kesmeden devam ediyor. 1 Eylül 2024’te başlayan ve 31 Ağustos 2025’te sona erecek olan 2024-2025 fındık ihracat sezonunun ilk 7 ayı itibarıyla elde edilen veriler, yeni bir ihracat rekorunun sinyallerini veriyor.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan sektör temsilcilerinden Dursun Oğuz Gürsoy, şu ana kadar dış satımın geçen sezona göre daha iyi seviyede olduğunu belirtti. Gürsoy, sezon sonunda 320 bin ton fındık ihracatı ve yaklaşık 2,5 milyar dolar döviz girdisi beklediklerini dile getirdi.

Geçmişin rakamları bugünü doğrular nitelikte

Gürsoy, son beş sezondaki ihracat rakamlarını da paylaştı. Verilere göre:

  • 2019-2020 sezonunda 343.561 ton fındık karşılığında 2 milyar 312 milyon dolar,
  • 2020-2021 sezonunda 292.440 ton karşılığında 2 milyar 10 milyon dolar,
  • 2021-2022 sezonunda 340.147 ton karşılığında 1 milyar 986 milyon dolar,
  • 2022-2023 sezonunda 298.557 ton karşılığında 1 milyar 795 milyon dolar,
  • 2023-2024 sezonunda ise 303.458 ton karşılığında 2 milyar 349 milyon dolar ihracat yapıldı.

2024-2025 sezonunda şu ana kadar 200 milyon doları aşkın fazladan gelir elde edildiğini aktaran Gürsoy, bu yükselişte rakip ülkelerde yaşanan fındık rekoltesi düşüşünün etkili olduğunu ifade etti.

Stoklar eriyor, talep güçleniyor

İhracatın bu hızla devam etmesi durumunda fındık stoklarının gelecek sezona devretmeyeceğini öngören Gürsoy, bunun üretici ve ihracatçı için olumlu bir gelişme olduğunu vurguladı. “İhracatta istikrar sağlanırsa stok fazlasıyla ilgili bir problem yaşamayız” dedi.

Kuzey Afrika’da Türk fındığına yoğun ilgi

Gürsoy, başlıca ihracat pazarları arasında Avrupa Birliği ülkeleri, Çin, Japonya, Güney Kore ve Avustralya’nın yer aldığını söyledi. Ancak bu sezon özellikle Kuzey Afrika ülkelerine olan ihracatta dikkat çekici bir artış yaşandığını belirtti.

“Geçmişte hiç fındık satamadığımız bazı ülkelerde artık Türk fındığı sofralarda yer almaya başladı” diyen Gürsoy, Kuzey Afrika ülkelerinde yüzde 300 oranında artan ülkeler olduğunu ifade etti. Bu gelişmelerin hem sektör hem de ülke ekonomisi için umut verici olduğunu dile getirdi.

Sezon sonunda rekor ihracat geliri mümkün

Gürsoy açıklamasında, şu ifadeleri kullandı:

“Bu hızla giderse sezon sonunda 320 bin ton fındık ihracatı ve 2,5 milyar dolar döviz girdisi sağlanmasını bekliyoruz. Şimdiye kadar geçen sezona göre 200 milyon dolardan daha fazla döviz elde ettik. Bu rakamlarla 2,5 milyar dolarlık hedefimize rahatlıkla ulaşabileceğimizi düşünüyoruz.”

Kahverengi kokarca tehdidiyle mücadele sürüyor

Gürsoy aynı zamanda gelecek sezona da değinerek, tarımsal zararlılardan biri olan kahverengi kokarcayla etkin ve zamanında bir mücadele yapılması durumunda yeni sezona güçlü bir başlangıç yapılabileceğini ifade etti.

Türkiye’nin dünya fındık pazarındaki liderliğini koruması ve ihracat gelirlerini artırması için pazar çeşitliliği, kalite ve entegre tarımsal mücadele gibi unsurların önemi giderek artıyor. Bu sezonki gelişmeler, fındık üreticileri ve ihracatçılar açısından umut vaat ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İLGİLİ İÇERİKLER

Rekabet Kurulu, 121 şubesi bulunan MACFit’in satışını onayladı

Rekabet Kurulu, Türkiye’nin önde gelen spor salonu zincirlerinden MACFit’i bünyesinde barındıran Mars Spor Kulübü ve Tesisleri İşletmeciliği A.Ş.’nin...

Merkez Bankası rezervlerindeki sert düşüş dikkat çekti: 7 ayın en düşük seviyesinde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 11 Nisan haftasında ciddi bir düşüş yaşadı. ForInvest Haber'in TCMB verilerine...

“Burada iş var”: Konya’da gençler için meslek ve istihdam buluşması

Konya'da mesleki eğitim ile sanayi sektörü arasında güçlü bir bağ kurmayı hedefleyen ve geçtiğimiz yıl yoğun ilgi gören...

Apple ve HP, Çin çıkışlı ürün sevkiyatını ‘gümrük vergileri’ nedeniyle askıya aldı

Apple ve HP, Amerika Birleşik Devletleri'nin Çin mallarına yönelik gümrük tarifelerini artırmasının ardından Çin'den ABD’ye olan bilgisayar sevkiyatlarını...