KOBİ tanımı ve kobiden çıkma şartları

Yayınlanma Tarihi:

Paylaş:

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin tespitinde kullanılan kriterler 18 Mart 2022 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Bu düzenleme ile KOBİ sayısı artmıştı.

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkındaki Yönetmelikte yapılan değişiklik yürürlüğe girdi. Yönetmelik ile KOBİ tanımında kullanılan kriterler güncellendi.

125 Milyondan 250 Milyona Çıktı

Buna göre; 250 kişiden az çalışan istihdam eden, yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 250 milyon lirayı aşmayan işletmeler KOBİ olarak tanımlanacak. Önceki düzenlemede KOBİ sınıfına girmek için üst limit, 125 milyon liraydı.

Mikro 5, Küçük 50 Milyon Oldu

Yönetmelikle ayrıca, 10 kişiden az çalışanı olan mikro işletmelerin yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosu 3 milyon liradan 5 milyon liraya çıkartıldı. Yine 50 kişiden az personeli olan küçük işletmeler için limit, 25 milyon liradan 50 milyon liraya yükseltildi. Düzenleme ile 250’den az çalışanı olan orta büyüklükteki işletmeler için üst limit 125 milyon lirayken 2 katına çıkartıldı yani 250 milyon lira oldu.

Ciro ve Bilançolar Arttı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOBİ tanımındaki mali kriterlerin değiştirilmesi ile ilgili bir değerlendirmede bulunarak “Türkiye ile birlikte işletmelerimiz de büyüyor. İşletmelerimizin iş hacimleri genişledi. Ciro ve bilançoları arttı. Buna bağlı olarak paydaşlarımızdan da KOBİ tanımındaki mali kriterlerin güncellenmesi yönünde talepler geldi.” dedi.

KOSGEB Desteklerinden de Yararlanacaklar

Yönetmelik değişikliğiyle KOBİ olan işletmelerin daha nitelikli, verimliliği yüksek, teknoloji odaklı, cari açığın azaltılmasına katkı sağlayacak projeler üreteceğine inandığını kaydeden Bakan Varank, “Daha fazla işletmeyi destek kapsamına almak için bu değişikliğe gittik. Günümüz koşullarına göre düzenlenen yeni KOBİ tanımıyla daha çok işletme KOSGEB desteklerinde olduğu gibi devletin diğer teşviklerinden de yararlanabilecek. Bu revizyon, tüm KOBİ’lerimize hayırlı ve uğurlu olsun.” diye konuştu.

10 Yılda 10 Kat

KOBİ tanımında mali kısıtlar, 2012 yılında 25 milyon liradan 40 milyon liraya, 2018’de de 125 milyon liraya çıkartılmıştı. 10 yılın ardından bu üst limit 10 kat artmış oldu.

2 Bin 44 İşletme KOBİ Oldu

TÜİK’in 2021 yılında yayınladığı KOBİ istatistiklerine göre Türkiye’de 3 milyon 427 bin 891 işletme bulunuyor. 3 milyon 419 bin 773 olan KOBİ sayısı, yapılan düzenleme ile 3 milyon 421 bin 817’ye çıkacak. Yani, 2 bin 44 işletme KOBİ sınıfına dahil olarak devletin KOBİ’lere yönelik verdiği destek ve teşviklerden yararlanabilecek.

KOBİ (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler) statüsünden çıkmak, işletmenin belirli ölçütleri aşması veya karşılamaması durumunda gerçekleşir. Türkiye’deki KOBİ tanımı, Avrupa Birliği’nin (AB) tanımına paralel şekilde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenir.

KOBİ’den çıkma şartları

  1. Çalışan Sayısı: Mikro işletmelerin 10’dan az çalışanı, küçük işletmelerin 50’den az çalışanı, orta büyüklükteki işletmelerin ise 250’den az çalışanı olmalıdır. Eğer bir işletmenin 250’den fazla çalışanı varsa KOBİ statüsünden çıkar.
  2. Yıllık Net Satış Hasılat ve bilanço toplamı: İşletmenin yıllık net satış hasılatı belirli bir limitin üzerine çıktığında KOBİ statüsü sona erer. Türkiye’deki mevcut düzenlemelere göre, küçük işletmelerin yıllık net satış hasılatı ve bilanço toplamı 50 milyon TL‘den, orta ölçekli işletmelerin ise 250 milyon TL‘den fazla olmamalıdır.

Eğer bir işletme bu limitlerin üzerinde bir büyüklüğe ulaşırsa, KOBİ statüsünden çıkar ve büyük işletme statüsüne girer. Bu durum, işletmenin belli desteklerden ve teşviklerden yararlanma hakkını etkileyebilir, çünkü bazı destekler ve teşvikler sadece KOBİ’ler için geçerlidir.

Ayrıca, KOBİ’den çıkmak isteyen bir işletme de olabilir. Bu genellikle işletmenin büyüme stratejisi ile alakalıdır ve belirli sektörlerde büyük işletme statüsüne geçiş, işletmenin yeni fırsatlara ulaşmasını sağlayabilir. Ancak, bu durumun mali ve operasyonel etkileri dikkatle değerlendirilmelidir.

Her durumda, işletmenin KOBİ statüsünü sürdürüp sürdürmeyeceği ya da bu statüden çıkıp çıkmayacağı, işletmenin özel koşullarına, stratejik hedeflerine ve operasyonel gereksinimlerine bağlıdır. Bu nedenle, böyle bir karar alırken profesyonel bir danışmanın yardımı genellikle yararlı olabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İLGİLİ İÇERİKLER

Avrupa’da Banka Birleşmeleri Hız Kazanıyor

Avrupa’da banka birleşmeleri yeniden gündemde. İtalya’nın köklü bankalarından UniCredit, Almanya’nın ikinci büyük bankası Commerzbank’tan hisse alarak finans sektöründe...

“Yüzde 30’un Üzerindeki Asgari Ücret Zammı İstihdamı Tehlikeye Atar”

Bloomberg HT’de katıldığı yayında Fayat, asgari ücrette yapılacak artışın dengeli olması gerektiğini savunarak, yüksek zam oranlarının işletmeleri zor...

KOBİ’lerin kredi riski büyüyor

Küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) Türkiye ekonomisinde kritik bir yere sahip olsa da, son dönemde krediye erişimde...

Memur ve Emeklilere Ne Kadar Zam Yapılacak?

Milyonlarca memur ve emeklinin merakla beklediği zamlı maaşlar için geri sayım başladı. TÜİK, 3 Temmuz'da haziran ayı enflasyon...