“Yüzde 30’un Üzerindeki Asgari Ücret Zammı İstihdamı Tehlikeye Atar”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclis Başkanı Şeref Fayat, asgari ücret tartışmalarına dair önemli açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma Tarihi:

Paylaş:

Bloomberg HT’de katıldığı yayında Fayat, asgari ücrette yapılacak artışın dengeli olması gerektiğini savunarak, yüksek zam oranlarının işletmeleri zor duruma sokacağını ve ciddi bir istihdam kaybına yol açabileceğini belirtti. Özellikle son dönemde Deutsche Bank tarafından yayımlanan bir raporda yer alan asgari ücret zammı ile ilgili endişelere de değinen Fayat, yüzde 30’un üzerinde bir artışın işletmeleri zorlayacağına dair görüşe katıldığını ifade etti.

Fayat, mevcut ekonomik koşullar altında işverenlerin üzerindeki mali yükün daha fazla artırılmaması gerektiğini dile getirirken, asgari ücrette brüt ücretten net ücrete aktarımın daha yüksek olacağı bir formül bulunmasının önemine dikkat çekti. İşsizlik oranının yüksek zamlarla daha da artabileceğini vurgulayan Fayat, “Bir şekilde çalışanımızın eline daha fazla geçecek, ancak işverenin üzerindeki yükün yüzde 25-26’yı geçmediği bir formül bulunmalı. Aksi takdirde özellikle emek yoğun sektörlerde zaten ciddi şekilde kaybettiğimiz istihdamı daha hızlı kaybedebiliriz,” dedi.

Asgari Ücrette Yüksek Artış İstihdam Kaybını Tetikleyebilir

Fayat, Türkiye ekonomisinde döviz kurlarındaki baskının devam ettiğini ve imalat ile ihracat sektörlerinin daraldığını ifade ederken, yılbaşında asgari ücrette yapılacak yüzde 25-26’nın üzerindeki bir zammın sektörlerde istihdam çıkışını hızlandırabileceği uyarısında bulundu. İşverenlerin brüt ücret yükünü artırmadan çalışanların net maaşlarının daha fazla olacağı bir sistemin hayata geçirilmesinin gerektiğini savunan Fayat, aksi takdirde hem işletmelerin hem de çalışanların büyük zorluklarla karşı karşıya kalacağını belirtti.

TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclis Başkanı, asgari ücrete yapılacak yüzde 30’un üzerindeki bir zammın, yavaşlayan ekonomi ortamında işletmeleri daha da zorlayacağını ve işsizlik oranlarını olumsuz etkileyeceğini ifade etti. Yüksek oranlı zamların, işletmelerin maliyetlerini artıracağını ve özellikle emek yoğun sektörlerde işverenlerin işçi çıkarmak zorunda kalabileceğini dile getiren Fayat, “Umarız brüt ücretten net kısma çalışana daha çok verilecek bir formül bulunarak bu artış sağlanır,” dedi.

Deutsche Bank’tan Asgari Ücret İçin Uyarı: Yüzde 30’un Üzerinde Artış Ekonomiyi Zorlar

Deutsche Bank’ın Türkiye’ye yönelik yayımladığı raporda, 2025 yılı için asgari ücret zammına ilişkin değerlendirmeler de yer aldı. Raporda, genel beklentinin asgari ücrete yüzde 25-30 oranında bir artış yapılacağı yönünde olduğu belirtilirken, yüzde 30’un üzerindeki bir artışın işletmeleri zorlayacağı ve enflasyon beklentilerini olumsuz etkileyeceği uyarısında bulunuldu. Bazı ekonomistlerin, asgari ücret dışında kalan sektörlerde yüzde 30’un üzerinde ücret artışlarının gündeme gelebileceğini savunduğu raporda, birçok şirketin 2025 yılı başında ilk ücret artışlarını yüzde 20 civarında tutabileceği, yıl ortasında ise ek ayarlamaların yapılabileceği öngörüldü.

Raporda ayrıca, düşen kâr marjlarının işletmeleri yüzde 30’un üzerinde ücret artışı yapmaktan alıkoyabileceği ve yüksek zam oranlarının istihdam kayıplarına neden olabileceği vurgulandı.

Fayat, bu değerlendirmelere paralel olarak, asgari ücrette yüzde 30’un üzerinde bir artışın Türkiye ekonomisinde birçok sektörü olumsuz etkileyebileceğini ve işsizliği artırabileceğini söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İLGİLİ İÇERİKLER

Avrupa’da Banka Birleşmeleri Hız Kazanıyor

Avrupa’da banka birleşmeleri yeniden gündemde. İtalya’nın köklü bankalarından UniCredit, Almanya’nın ikinci büyük bankası Commerzbank’tan hisse alarak finans sektöründe...

KOBİ’lerin kredi riski büyüyor

Küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) Türkiye ekonomisinde kritik bir yere sahip olsa da, son dönemde krediye erişimde...

Memur ve Emeklilere Ne Kadar Zam Yapılacak?

Milyonlarca memur ve emeklinin merakla beklediği zamlı maaşlar için geri sayım başladı. TÜİK, 3 Temmuz'da haziran ayı enflasyon...

Küresel ham çelik üretimi kasımda yüzde 3,3 arttı

Küresel ham çelik üretimi kasımda yüzde 3,3 artış gösterdi.